Home of the dragonfly

Home of the dragonfly

lördag 29 november 2014

Waiting for Christmas...




November är min månad. Jag älskar hösten och har inget emot mörkret. Men jag måste erkänna att årets november varit mörkare än vanligt. Grått, grått och ännu mera grått. Därför ser jag fram emot att få ta steget in i december. En månad fylld av ljus och förväntningar. Imorgon är det första advent och dags att tända det första ljuset. Adventsljusstakarna och adventsstjärnan är framme. Ljuset är redo att tändas. Strax ska jag baka saffransbullar (är ej ett fan av traditionella lussebullar). Julrosen har slagit ut och hyacinterna är på väg. Jag älskar julen och då framför allt att få umgås med nära och kära och att äta gott. Julklappar tycker jag har en underordnad betydelse och jag har försökt att dra ner på dessa. Numera är det bara barnen som får några julklappar och det tycker jag räcker. Julen ska handla om annat än det materiella. Jag försöker dra mitt strå till stacken när det gäller hållbar utveckling och mindre konsumtion och barnen verkar inte tycka att det är konstigt. Jag köper hellre få och bra julklappar (och då menar jag inte dyra) än dras in i julhysterin. Det känns skönt att julafton är min vecka då jag har barnen så att jag får ha dem hos mig. Julen i år innebär ju också att skapa nya traditioner som ensamstående förälder. På julafton kommer vi att vara här hemma tillsammans, med min mamma, mina bröder med respektive, farmor, min faster och hennes man och min kusin och hennes kille. Allt som allt blir vi nog 14 personer. Naturligtvis kör vi knytis och hjälps åt att fixa med mat och allt annat gott som vi ska njuta av. På juldagen kommer Andreas och "lånar" barnen och tar dem med för julfirande hos deras farmor och farfar där de sover kvar till annandagen innan de kommer hem hit igen. December du är efterlängtad! Nu ska jag bara njuta av den allt mer påtalande julkänslan ända fram till jul.












Bilder: pinterest.com

lördag 22 november 2014

Gråa november



Ja, det har verkligen varit grått, grått och ännu mera grått. I oktober hade vi 0,7 soltimmar och nu när halva november har gått är vi uppe i 2. Inte konstigt att man är så trött. Jag har haft svårt att hålla mig vaken på kvällarna, vid åtta ligger jag ofta nerbäddad i sängen. Trots tidigt i säng är jag fortfarande trött när jag vaknar. Energinivån är verkligen på botten just nu. Sen underlättar det väl inte att det är mycket att göra hela tiden. Att jobba heltid och plugga heltid plus att vara ensam med barnen varannan vecka tar på krafterna. Jag tycker ändå att jag har hittat en strategi och balans för att få det att funka, även om jag hela tiden känner att jag ligger efter med antingen jobb eller studier. Två terminer till och sen är jag förhoppningsvis klar.

 Fixade senaste tentan

I måndags eftermiddag när jag satt på jobbet och strax var på väg hem ringde telefonen. Det var min söta frisör Emelie som efterlyste mig. Jag hade glömt bort att jag skulle klippa mig och färga håret, var helt övertygad om att det var på fredagen jag skulle dit. Oops, lite virrig minsann... Det var skönt att bli ompysslad och få snacka lite skit. Efter att ha gått hos Emelie i snart femton år så känner man varandra ganska bra.

Hos frissan

Annars har veckan mest handlat om jobb och plugg. I torsdags hade vi den traditionella brandutbildningen som vi får genomgå vart annat eller vart tredje år. Det är både bra och viktigt att få träna på detta, särskilt när man jobbar i skolan och ansvarar för en massa ungdomar.

Brandutbildning

På stan har julbelysningen kommit upp vilket känns välbehövligt i allt det gråa. Det är jättemysigt och jag ser fram emot julen. Än så länge har jag hållit mig från att ta fram adventsljusstakarna och julstjärnorna här hemma även om det kliar i fingrarna. Jag konsumerar dock ofantligt mycket ljus just nu. Älskar att tända dem så fort jag kommer hem.


Nu ska jag strax iväg till min gamla granne och kära vän Lena. Hon ska bjuda på lunch och sen ska vi ut och promenera. Känns lite konstigt och lite sorgligt att cykla upp till gamla huset (Lena bor rakt över gatan). Däremot ska det bli kul att träffa Lena, var flera veckor sedan. Resten av helgen består av plugg (har ett pm som ska in på tisdag) och kalasande. Idag eftermiddag ska vi fira lillebror Linus som fyller 34 år och imorgon blir det kusin Moa som fyllt 19 år. Önskar er alla en mysig helg i allt det gråa.

söndag 16 november 2014

Litterärt Gästabud


Så var det dags igen. Förra söndagen var jag och tjejerna i bokklubben iväg på Eskilstuna Kurirens årliga evenemang Litterärt Gästabud. Detta var tredje året i rad som vi gick ( läs om här om 2012). Först var det middag som serverades inne på Konstmuseet, i år bjöds vi på rödvinsbräserad högrev med potatispuré och tillbehör samt kaffe och chokladkaka. Det är hur härligt som helst att dinera i så fina lokaler och med all konst hängandes runtomkring. Sen var det dags för det litterära gästabudet inne i Lokomotivet. I år hade vi fått platser på tredje raden så vi hade perfekt utsikt. Årets författare var faktiskt rätt okända för mig vilket kändes både spännande och kul. Tove Alsterdal (köpte hennes nya deckare, signerad förstås), Elin Olofsson och Henrik Berggren. Varken Ken Ring eller Katarina Wennstam dök upp och ersattes istället av Nina Hemmingsson (underbar serietecknare och feminist med många kloka tankar) och Stefan Einhorn (som jag hört tidigare en gång och alltid lika bra). Det blev en fantastisk kväll och alla författare var fantastiska att lyssna på. Måste nog säga att detta var bästa Litterära Gästabudet hittills och jag kommer definitivt att gå nästa år också...

Dukat för middag
Maten

Nina Hemmingsson, Tove Alsterdal, Elin Olofsson, Henrik Berggren och Stefan Einhorn



tisdag 4 november 2014

38



Japp, ni hörde rätt. 38. Den här tanten börjar att bli gammal. Ju äldre man blir desto mindre viktigt är det med födelsedagar. Men i söndags fyllde jag alltså 38 år. Närmar mig fyrtio med stormsteg. Jag måste säga att det känns helt okej. Jag mår mycket bättre än jag gjort på väldigt länge, känner mig lugn och trygg och är nöjd med mitt liv. Jag är stolt över mig själv att jag vågade kasta mig ut för stupet och ut i det okända. Stolt över det nya liv jag skapat åt mig och barnen och otroligt stolt över allt som jag fixar på egen hand. Så att fylla 38 år känns som en droppe i havet. Det blev en lugn och mysig födelsedag och det bästa var att killarna var hemma hos mig. Jag struntade i alla måsten och duktighetskomplex och sket helt enkelt i att stressa och baka. Jag rev av städningen lite snabbt, cyklade till Hemköp och köpte allt fikabröd istället. Vid tvåtiden kom mamma, mina tre underbara bröder, killarnas kusin Elsa och farmor och mormor hit. Vi kollade på lite fotboll på tv (City mot United), fikade och pratade och skrattade. På kvällen åkte killarna för pappavecka. 38. Det känns riktigt bra faktiskt.

Mamma och bröderna
 Mormor och farmor
 Hilmer och Elsa
 Oliver
 Fina skissen av Lovisa Burfitt som
jag fick i present av mamma.
Ska köpa en svart ram och rama in den. 

lördag 1 november 2014

På äventyr i huvudstaden


 I väntan på tåget
På väg
Med en vild liten lillebror så är det lätt att man hamnar i skymundan. När man dessutom är så mycket äldre (det skiljer åtta år) och är väldigt lugn av sig så är chansen ännu större. Jag försöker att se till att ge Oliver egentid i vardagen men nu och då så smiter vi också iväg på tu man hand och ger oss iväg på äventyr. Jag tycker att det är jätteviktigt att Oliver får denna egentid med mig. Han är så lugn och trivs ensam vilket också gör att han inte kräver så mycket uppmärksamhet. Men Oliver behöver också få känna att han är i centrum, få chansen att göra det han tycker om och framför allt få tiden att i lugn och ro prata och kramas med mig. I och med att han är en liten filosof så behöver han få prata i lugn och ro, så att man kan diskutera hans tankar och funderingar över stort och smått i vardagen. Med Hilmer i närheten är det inte alltid lätt att få den tiden.


Hotellrummet

Igår morse lämnade vi yrvädret (Hilmer) hemma hos mormor och morbror Olle och satte oss på tåget mot Stockholm. när vi kom fram promenerade vi mot Gamla Stan. På vägen dit smet vi in på Lagerhaus och köpte lite smått och gott, bland annat en affisch med valar på som ska ramas in och hängas upp på Olivers rum. Jag hade bokat rum på Hotel Reisen som ligger strax bredvid slottet med utsikt mot Skeppsholmen. Vi checkade in och lämnade våra väskor på rummet innan vi promenerade bort mot Slussen. Därifrån tog vi båten till Djurgården och Aquaria som Oliver ville besöka. Han älskar djur och det är fascinerande att se hur mycket han kan om alla djurarter. Vi passade också på att fika när vi var där. Vilket underbart höstväder vi hade. Lite kyligt men strålande solsken. På vägen tillbaka till hotellet gick vi längs vattnet från Slussen till hotellet och tittade på alla fåglar. En nyfiken stortrut spatserade bara en halvmeter ifrån oss till Olivers glädje. Tillbaka på hotellet ville Oliver bada i hotellets kallvattenpool som höll endast tolv grader. Jag valde att titta på. Det var tur att det fanns en bastu att värma sig i sedan. Efter lite slappande på rummet promenerade vi upp i Gamla stan och tittade i lite affärer, mötte en gammal elev till mig som nu pluggar på KTH och sen mättade vi våra magar med lite pizza på en mysig liten restaurang. Resten av kvällen tillbringade vi i våra pyjamasar på hotellrummet, kollade på film och Idol och bara tog det lugnt och myste. Oliver var exalterad över hotellfrukosten. Favoriterna var bacon och plättar :-) På vägen till tåget idag så gick vi över stan och kikade lite i affärer innan vi åkte hemåt. Oliver var jättenöjd över äventyret i huvudstaden och detta var precis vad han behövde, min älskade och underbara stora kille.

Aquaria
Den närgågna truten
Kärlek
 Lite bad
Gamla Stan