Home of the dragonfly

Home of the dragonfly

söndag 29 december 2013

Dill, basilika och pepparrot

 
 

Denna jul tänkte jag vara lite duktig och fixa egen sill till julbordet. Hittade ett recept med alla mina favoriter dill, basilika och pepparrot. På grund av tidsbrist blev det Abbas fem-minuters sill (på så sätt slipper man själv inläggningsdelen) men det blev bra ändå. Kanske inte lika mycket duktighets-faktor men men... Måste säga att sillen blev hur god som helst, naturligtvis blev det lite mer pepparrot än vad receptet angav. Gillar man sting så... Kör man Abbas fem-minuters sill kan man hoppa över steg 1-3. Jag valde också att finhacka dill och basilika istället för att köra det i mixern.

Örtgravad sill med pepparrot
 6 bufféportioner

45o gram sill- eller styrömmingsfiléer
5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1 msk salt

1 kruka basilika
1 kruka dill
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk grov skånsk senap
1 msk finriven pepparrot
3 msk majonäs
1/4 tsk nymald svartpeppar

1. Dra loss filéerna från skinnet.
2. Blanda vatten, ättika och salt i en bunke. Låt fisken marinera i vätskan i ca 12 timmar i kylen.
3. Ta upp fisken, låt rinna av på hushållspapper. 
4. Mixa örter och vitlök med hälften av gräddfilen. 
5. Vänd ihop med senap, pepparrot, majonäs och resten av gräddfilen. Smaka av med peppar. 
6. Dela filéerna i mindre bitar och blanda ner i örtblandningen. Låt stå minst tre timmar innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar